“Wie is het?” – 96% kans op winnen, met dank aan wiskunde!

Leestijd: 2 minuten

De kerstdagen komen er weer bijna aan – tijd voor een spelletje met de hele familie, je hond of iemand die gewoon niets te doen heeft. Hoe cool zou het zijn, als je met 96% zekerheid kan zeggen dat je een potje “Wie is het” kunt winnen?

DISCLAIMER
NA HET LEZEN VAN DIT ARTIKEL, HEB JE GEEN ZIN MEER IN HET SPELEN VAN “WIE IS HET”, AANGEZIEN DE BESTE STRATEGIE VAN HET HELE SPEL NU WORDT UITGELEGD. MAAR ALS JE NIEUWSGIERIG BENT, LEES DAN VOORAL VERDER.

Goed, een “Wie is het”-spelbord bestaat uit 24 personen. 5 personen hebben rood haar, 5 personen hebben wit haar, 5 personen zijn vrouw, 5 personen hebben blauwe ogen en 5 personen dragen een bril.

Op het moment dat je elke beurt 1 naam noemt, heb je dus in maximaal 24 beurten de persoon geraden. Het gemiddelde van een persoon die maar random wat gokt is dus 12.

De meeste mensen zullen beginnen met vragen zoals:
“Is het een vrouw?”
“Is jouw karakter kaal?”

Als het antwoord op deze vragen “JA” is, dan heb je geluk, want dan blijven er nog 5 karakters over, maar op het moment dat het antwoord “NEE” is, dan heb je pech, want dan kun je maar 5 karakters omklappen en heb je er dus 19 over.

De ideale situatie is dat je elke beurt het aantal personen halveert. Dus, als je start met 24 personen, dan moet je een vraag stellen die invloed heeft op 12 personen. Daarna een vraag met invloed op 6 personen en daarna een vraag met invloed op 3 personen.

Als je het personenaantal hebt teruggebracht naar 3 personen, dan is het beter om te gokken, in plaats van nóg een vraag te stellen.

Maar goed, jullie willen allemaal weten welke vragen je dan moet stellen.

In de spelregels staat dat je een vraag moet stellen, waarop de tegenstander JA of NEE kan zeggen. Er is nooit wat gezegd, over gecombineerde vragen ????.

Dus: als je jouw eerste beurt gebruikt om het volgende te vragen:
“Heeft jouw karakter rood haar OF wit haar EN/OF een bril?”
Dan heb je precies nog 12 personages over.

De volgende beurt kan je nog een gecombineerde vraag stellen, en daarna nog eentje…

Je kunt uiteraard ook gebruikmaken van de voorletters van de personen, maar ik ken alle namen niet, dus daar ga ik nu niet verder op in.

Als je dit alles hebt gedaan, heb je een winkans van 80%. Dat is echter nog niet de 96% die ik jullie had beloofd in het begin van dit artikel.

De oplossing:
Speel “best-out-five”
Deze voor van spelen bestaat echt, en hij wordt de “toernooimode” genoemd. Je speelt 5 potjes, en diegene met de meeste gewonnen potjes, wint de hele game. Zo haal je de geluksfactor uit het spel.

Ik heb deze strategie uiteraard niet zelf bedacht, deze blogpost is gemaakt naar aanleiding van dit filmpje. In het filmpje krijg je meer uitleg én statistieken over hoe dit alles werkt.

Veel speelplezier!


Advertentie:
Share