Reisverslag Zweden 2016

Leestijd: 10 minuten

Dag 1, 22 juli 2016 – De heenreis, de boot en de hut.

Vandaag zijn we om 8:00 vertrokken. De weg is rustig. We komen om 4 uur aan bij Kiel. Daar staan we in een lange rij met auto’s. Wij gaan als een van de eerste de boot op. De boot is groot en onze hut is klein. Ik eet een broodje gezond.

In de auto
In de auto

Dag 2, 23 juli 2016 – De reis hervatten, de bergwandeling en het ontbijt.

We werden wakker in een hele kleine hut. We gingen op zoek naar het ontbijtbuffet en dat was snel gevonden. Het was heel lekker. We vervolgden de reis met de auto en snel waren we bij ons eerste huisje. Voordat we konden inchecken, dachten we nog even een kleine wandeling te maken. GROTE FOUT!!! Het werd een steile bergwandeling en het was niet leuk. Het huisje is overigens wel mooi.

Dag 3, 24 juli 2016 – Varen, picknicken en zwemmen.

Vandaag hebben we een bootje gehuurd. Met dat bootje voeren we erg lang over een groot meer. Ook hebben we op eilandjes aangelegd en daar dan gegeten. Ik mocht ook roeien, maar dat was heel zwaar. Het was een hele leuke dag in Zweden!

Dag 4, 25 juli 2016 – Wandeling, cachen en zwemmen.

Vandaag zijn we de dag begonnen met een wandeling van 5,5 km. Daarna heb ik een cachespeurtocht uitgezet. (Schattenjacht via de GPS). En omdat het zo leuk was, had David er toen ook nog een gemaakt. In de namiddag zijn we gaan zwemmen in een meertje.

Dag 5, 26 juli 2016 – Luciferfabriek, zuurstokdorp en IKEA.

Vandaag begonnen we de dag met het bezoeken van het enige lucifermuseum ter wereld. Dat was best leuk. Ik heb 5 doosjes met lucifers gekocht. Daarna gingen we naar het dorp waar de zuurstokken waren ontdekt, en daar kregen we zelfs een demonstratie! Daar hebben we wat zuurstokken gekocht. Tot slot gingen we eten bij de IKEA, en dat was erg lekker.

Dag 6, 27 juli 2016 – Libellen, wandeling en excursie.

Vandaag zijn we op jacht gegaan naar libellen. Dat deden we onder begeleiding van een gids. De gids was heel erg aardig. In drie kwartier tijd hebben we twee libellen gevonden en één vlinder. Het was heel erg leuk en we hebben veel geleerd.

Dag 7, 28 juli 2016 – Doorreis.

Vandaag vertrekken we naar onze 2e bestemming. We gaan om 11:00 weg en we kwamen om precies 15:59 aan in ons nieuwe park. Persoonlijk vind ik dat mijn kamer en bed er flink op vooruit zijn gegaan. Ik heb nu een groot bed van 1,20 m breed. Ook hebben we een sauna, een luxe bankstel en een veranda. Hier is het wel lekker, jammer dat we maar 3 nachten blijven!

20160728_195122

Dag 8, 29 juli 2016 – FAMILIEPRET, buffet en een vrolijke grol.

Vandaag hebben we ons opgegeven voor een familiespeurtocht. Om 11:00 kregen we een blaadje met opdrachten, waarvan we er zo veel mogelijk moesten uitvoeren. Voor elke opdracht kon je punten verdienen en al die punten bij elkaar was je score. Het team dat de hoogste score heeft, wint.

Deze opdrachten hebben wij gedaan:

Hoogte van de berg opzoeken, foto maken van dat je allemaal op een survivaltoestel zit, foto maken met het meer op de achtergrond, afgekloven dennenappel vinden, hut bouwen en een vuurtje maken.

Tussen de bedrijven door zijn we naar een springhal geweest. Daar stonden veel trampolines. Ik ga hier niet te veel over vertellen, want door pijntjes en kwaaltjes vond ik het maar stom. De groeten!

Als avondeten aten we in het restaurant een menu, nou ja, Jiri en ik dan. En dat was lekker! Ik heb wel vier keer mijn bord gepakt, volgedouwd met heerlijk voedsel en dat toen, stilletjes geconsumeerd. (Zo, dat was nog eens een stijlbreuk ?)

En nu ga ik jullie een vrolijke grol vertellen…

Het is goed om te weten dat we een centrale ruimte hebben, waar iedereen bijeenkomt en daar dan gaat profiteren van het WIFI, want dat kan alleen daar. Dat WIFI signaal is zwak. Echt zwak.

Dus dit heb ik gedaan:

  1. Ik heb een hotspot opgezet vanaf mijn mobiel. (Eigen WIFI netwerk)
  2. Ik heb alle toegang met internet/roaming verbroken op mijn telefoon.
  3. Dan werkt de hotspot dus niet.
  4. Vervolgens gaf ik de hotspot precies dezelfde naam en wachtwoord als het WIFI in de centrale ruimte.
  5. Ik keek wat er gebeurde.

De chaos was groot. Tientallen mensen probeerden in te loggen op het beste netwerk (die van mij dus) en nadat ze een melding hadden gekregen dat dit internet niet beschikbaar was, waren ze zeer gefrustreerd. Waarom doet dat k** WIFI het toch niet! Mijn ogen vielen op een stelletje dat ook verbinding probeerde te maken, ze hebben het een kwartier geprobeerd en toen gingen ze maar weg.

Dit moet en zal ik morgen nog eens proberen!

Dag 9, 30 juli 2016 – Gewonnen, Skilift en een wandeling.

Vandaag begon de dag zeer goed. Eerst gingen we kijken of we de speurtocht van gisteren hadden gewonnen. Dat bleek, tot onze grote verrassing zo te zijn! Wij hadden 80 punten, een ander groepje 70 en nog twee groepjes kwamen niet eens in de buurt. Onze prijs was een multifunctioneel kledingstuk (zie foto) t.w.v. 200:- per stuk (dat is 20 euro).

Daarna hebben we een bijzondere wandeling gemaakt. Eerst gingen we, onder begeleiding van een gids met de skilift naar boven. Daar dronken en aten we koffie, thee, limonade en kaneelbroodjes. Vanaf daar hield de begeleiding van de gids op. Je moest dus zelf je weg kiezen. Wij kozen, uiteraard als enige, de langste wandeling. Het was heel erg leuk vandaag!

Dag 10, 31 juli 2016 – Doorreis, elandensafari en een heksenhutje.

Vandaag reizen we door naar onze derde locatie. Dit huisje lijkt heel erg op een heksenhutje. Ik slaap bijvoorbeeld in een soort van bedstede, en het huisje is helemaal gemaakt van hout. Ik vind het hier een beetje klein en krap, maar op de computers bij de receptie kun je Minecraft spelen, en dat maakt het helemaal goed.

In ons gebied zitten ook elanden. Het leek ons wel een goed idee om die elanden in het wild te gaan spotten. Helaas zat de elandtour al vol, maar dat was voor ons geen probleem: wij organiseren gewoon onze eigen tour.

En zo gezegd zo gedaan en om half 8 ’s avonds zitten we in onze auto. Het begint nu te schemeren, en dat is perfect voor de elanden. Na twee mislukte pogingen om een eland te zien, geven we het op. Het is inmiddels 23:00 op de klok en we zijn weer thuis. Deze nachtelijke operatie was dus MISLUKT!

?????????????????

Dag 11, 1 augustus 2016 – Eland aan de weg, paardenstadje en een kerk.

We zijn op weg naar “het paardenstadje”. Hier maken ze houten paarden. Elke stap in het proces wordt door mensen gedaan. We rijden nu in de auto en plotseling zien we een Belg langs de weg staan. Wij reden langzamer en we zien dat er wat mensen langs de kant van de weg in de bosjes kijken. Het is een ELAND! Snel springen wij de auto uit, en ik maak, met mijn zoomlens, vele foto’s van de eland. Wat is zo’n beest mooi zeg! We waren net op tijd, want door het geronk van een motor vluchtte de eland snel het bos in.

Het paardenstadje stelt niet heel veel voor. We zien wel mooi het proces, maar als je dan een paardje wilt kopen kost dat je als gauw meer dan 13 euro voor een paardje dat niet eens groter is dan je duim. Wel heb ik er een mok gekocht.

We reizen nog even door en we zien een kerkje, niet heel erg bijzonder.

Wat wel erg bijzonders is, is dat ik lekker heb geluncht, verse broodjes van de Lidl, heerlijk! En een verse vruchtensap maakte het helemaal af.

Dag 12, 2 augustus 2016 – Drassige wandeling, Eendenborst en Geocache.

Vandaag begonnen we de dag met het maken van een drassige wandeling. Hier en daar lagen wel wat houten vlonders, maar over het algemeen zakte de grond zo’n 7 cm in. Dat was best wel vervelend, want je moest dus de hele tijd in beweging blijven.

Tijdens het wandelen hebben we ook weer een Geocache gevonden. Ik zag hem meteen liggen. Snel gevonden en gelogd. De cache lag onder een hoopje stenen, maar was wel goed zichtbaar.

En dan komt nu het leukste onderdeel van dit verhaal. Het avondeten. We gingen dineren bij het parkrestaurant. Erg lekker natuurlijk! Dit is wat we bestelden:

David: Hamburger met Franse frietjes en een vieze salade.
Pitti: Schnitzel met Franse frietjes, erwtjes en een rode wijnsaus.
Stach: Eendenborst met Franse frietjes, Asperges en wortels.
Jiri: Kipfilet met Franse frietjes, koude salade en sauzen naar keuze.

En over die eendenborst moet ik het nu met jullie hebben. Dat was echt goddelijk. Ik heb zelden zo’n goede maaltijd in een restaurant gegeten. Voortaan, als het op de kaart staat, krijgt eendenborst bij mij een streepje voor…

20160802_190842

Dag 13, 3 augustus 2016 – Roofdierenpark, Felix en vervelende hekken.

Ik heb een hekel aan van die hoge traliehekken. Vreselijk. Mijn camera heeft het met scherpstellen heel erg moeilijk en iedereen verwacht van mij dat ik met mooie foto’s kom.

We zijn in het Orsa Rovdjurspark, oftewel: het roofdierenpark. Ze hebben best wel veel roofdieren en het is leuk om foto’s te maken. We volgen enkele shows, maar vaak is het overgrote deel Zweeds, dus Engels wordt er bijna niet gepraat.

Dan hebben ook nog Felix. Felix is een beer. Ik vind hem heel erg aardig, omdat hij lekker dicht bij het hek komt. (Kijk, daar heb je nou eens wat aan als fotograaf!) Felix is de kleinste van die soort beren in dit park. Hij krijgt apart eten, omdat de andere beren hem anders afmaken. Als hobby graaft hij kuilen en hij vindt het fijn als mensen over zijn tong aaien.

Kortom, het was een hele leuke dag in Orsa Rovdjurspark!

Dag 14, 4 augustus 2016 – Doorreis, stoffig huis en klassenindeling.

Vandaag gaan we zes uur rijden om bij onze bestemming te komen. En geloof me, Dat is ver!

Ons huisje is zeer stoffig en vies. Ook kun je nauwelijks je kont keren en is de badkamer geen fijne plaats om te zijn. Om maar de zwijgen over de kamers en het meubilair, want dat is zo krakkemikkig als wat. Pitti doopt het onder de naam: “bouwkeet”, en daar ben ik het wel mee eens.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws. De klassenindeling is bekend. Toen ik bij de receptie weer WIFI had, kreeg ik allemaal berichten van de E2F groep. Daar zit ik dus nu in. Het zijn best leuke leerlingen en het is een fijn rooster, maar daarover later meer op www.stachredeker.nl! Tot morgen!

20160804_210010

Dag 15, 5 augustus 2016 – Rotsschilderingen, boogschieten en UNESCO.

Vandaag zijn we naar een werelderfgoed van UNESCO geweest. Op vier locaties om Tanumstrand heen, kun je rotsen met tekeningen vinden. Die tekeningen komen uit de Bronstijd en uit de IJzertijd. Deze rotsen zijn dus erg bijzonder. Het leukste vond ik de tekening die ook op een biljet van 50 SEK staat, namelijk een gekke boot.

Ook kon je een kijkje nemen in een gratis openluchtmuseum. Ook dat was heel erg leuk. Tegen een kleine betaling mocht ik schieten met een jachtboog. (Dat had ik, omdat dat zonder vizier is, nog nooit eerder gedaan). Het schieten ging goed, ik schoot als enige de pijlen in het blazoen…

Dag 16, 6 augustus 2016 – Noorwegen, regenbui en een lekke band.

Vandaag gaan we de grens over naar Noorwegen, dat is één uurtje rijden vanaf ons vakantiehuis. In Noorwegen gaan we kijken naar een oud fort. Als we net klaar zijn, begint het keihard te regenen, niet een klein buitje, nee een tropische bui. We worden door- en doornat. In de auto eten we snel even onze broodjes op en we rijden terug naar huis. Het oude fort was overigens niet heel bijzonder.

Als we uitstappen, zien we dat de linker achterband helemaal plat staat. En het wordt nog erger: alle garages zijn dicht, dus we moesten een wegenwacht laten komen. Gelukkig hadden we zelf nog een reserveband en het klusje was in 30 min gepiept.

Wat een pechdag.

Dag 17 en 18, 7 en 8 augustus 2016 – Terugreis

En dan reizen we weer terug naar Nederland. We hebben erg van onze reis genoten!


Advertentie:
Share