Profielwerkstukeritus

Leestijd: 3 minuten

Deze week heb ik mijn profielwerkstuk ingeleverd. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, want er bestaan docenten die denken dat ze prima huiswerk op kunnen geven terwijl alle leerlingen (zwaar gestrest) de PWS-deadline proberen te halen. Zo ook mijn docente Nederlands. Twee weken geleden gaf ze de opdracht om binnen zeven dagen een boek uit te lezen, maar gelukkig werd deze, en dat zijn haar woorden, dankzij de ‘profielwerkstukeritus’ geschrapt.

Aardig van haar.

Zou je denken.

Want stiekem werd de opdracht vervangen: “Schrijf een ontroerend, grappig, huiveringwekkend, treurig, meeslepend, maar vooral ook spannend kerstverhaal.” En laten we eerlijk wezen: daar heeft niemand zin in, zeker niet één week voor de uiterste inleverdatum van het profielwerkstuk.

Nou ben ik natuurlijk een superbrave leerling en daarom schreef ik dit kerstverhaal:


Profielwerkstukeritus

Onze lieve docent Nederlands weet het gevoel van de leerlingen op dit moment perfect in één woord te vatten: profielwerkstukeritus. We zijn allemaal druk, druk, druk. Wij, als leerlingen, denken nog niet aan kerst, een boom, of een mandje met kerskransen. Nee, dat voorwoord moet af. En niet alleen het voorwoord trouwens. 6-vwo’ers zijn uitstellers. Vandaag een analyse van een paar grafiekjes, morgen een uitgebreide discussie. Oh, en dan moeten de bronnen ook in Word worden gezet. Dinsdag inleveren. Profielwerkstukeritus.

Dan moet onze lieve docent toch wel begrijpen dat we geen compleet boek gaan lezen, of een ‘ontroerend, grappig, huiveringwekkend, treurig, meeslepend, maar vooral ook spannend kerstverhaal’ gaan schrijven. Toch?

 

 

Daarom, beste mensen, zal ik het kort houden:

 

 

Fijne kerst.

 

 

Einde.

 

En nu weer door met hoofdstuk 9.2.4.


Omdat te weinig leerlingen de opdracht hadden gemaakt (goh, gek zeg) werd ‘ie uitgesteld. Dankzij mijn verhaal werd er een zinnetje toegevoegd aan de opdrachtbeschrijving: “Minimaal twee A4’tjes”.

U zegt, wij draaien.


Profielwerkstukeritus II

Onze lieve docente Nederlands heeft de deadline voor het kerstverhaal verplaatst. Naar vandaag. En, met de toevoeging “Hoelang? Ongeveer twee A4’tjes” wordt het wel heel moeilijk om eronderuit te komen.

 

Dacht ik.

 

Want het profielwerkstuk doet gekke dingen met kinderen zoals ik. Ik durf zelfs te beweren met 6-vwo’ers in het algemeen. Wij denken nog steeds niet aan kerst, want onze printer draait overuren om die lange lappen met informatie over ik-weet-niet-wat uit te draaien.

Maar ik ben de beroerdste niet. Laten we die twee kantjes vullen.

 

Hier wat interessante begrippen om intellectueel over te komen:

 

Enjambementen

 

Intertekstualiteit

 

Deus ex machina

 

Alliteratie

 

Literair historisch motief

 

Fuck

 

My

 

Life

 

Dan is het ook goed om te vermelden dat we wel degelijk iets leren tijdens de lessen Nederlands. Zo vertelde onze lieve docente enige tijd geleden:

“Schrijven in schrappen.”

Daarmee bedoelt ze dat tekst die nét niet goed genoeg is, beter uit een verhaal, betoog of beschouwing kan worden verwijderd.

Daarom zijn de volgende dertig zinnen van mijn kerstverhaal geschrapt.

 

 

 

 

 

 

 

Soms vertelt een leeg stuk op een pagina meer dan tekst van dezelfde omvang. Analyseer dit verhaal maar eens. Vet leuk.

 

 

Nu we het toch over analyse hebben: schrijven is een kunstvorm. En kunst biedt de mogelijkheid tot creatieve ideeën. Tot originele insteken. Tot alternatieve eindproducten. Doet het daadwerkelijke verhaal ertoe? Of alleen de wijze les die de schrijver aan de lezer wil leren?

 

Een verhaal is een middel om een gedachte over te brengen. Wat dat betreft is Profielwerkstukeritus een prachtverhaal. Ik hoop overigens dat de deadline voor deze opdracht nogmaals wordt uitgesteld. Dan kan ik een drieluik of een trilogie maken. Dat heeft weer extra literaire waarde.

 

 

En uiteraard eindigen we op dezelfde manier als vorige keer, om de lezer het idee te geven dat er een circulair plot bestaat dat alles met elkaar verbindt.

 

Zelfs als dat helemaal niet zo is.

 

 

Fijne kerst.

 

 

Einde.

En nu terug naar mijn vastlopende printer.


De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stach houdt zijn lesboek Nederlands vast

De docente kon lachen om mijn uitwerking van mijn opdracht en heeft ‘m goedgekeurd. Eind goed, al goed.


Advertentie:
Share