CoronaBlocker pre-release: mijn eerste Chrome-/Firefoxextensie

Leestijd: 2 minuten

Quizvraag: corona, corona en nog eens corona: open een (nieuws)website en je leest bijna niets anders meer. Wat doe je als je er helemaal gek van wordt?

a) je sluit je computer af en maakt een sudoku
b) je schrijft een complex computerprogramma dat het probleem voor je oplost

Stach met allemaal zwevende coronavirussen om hem heen

Ik koos voor optie b) en in plaats van keihard te leren voor mijn schoolexamen Frans, besteedde ik een aanzienlijk deel van mijn vakantie aan het ontwikkelen van mijn nieuwe pareltje: de CoronaBlocker.

CoronaBlocker is een zelfgeprogrammeerde extensie voor Chrome en Firefox. Het is mijn eerste JavaScript-project. Ging het programmeren soepel? Absoluut niet. Is het resultaat perfect? Absoluut niet. Maar doet het programma wat het belooft? Zeker wel.

Wat doet het programma dan precies? CoronaBlocker vervangt de woorden ‘corona’, ‘covid’ en ‘SARS-CoV’ op iedere webpagina die je bezoekt. Het aantal woorden dat de extensie heeft vervangen, wordt weergegeven in een rode ‘batch’ bovenop het icoontje van de extensie. Zo weet je, voor je de webpagina bekijkt, hoeveel coronagerelateerde woorden je kunt verwachten.

De CoronaBlocker in actie.
De CoronaBlocker in actie.

Stach, dat klinkt geniaal, hoe kan ik hem downloaden? De CoronaBlocker is een gratis extensie voor Mozilla Firefox en Google Chrome.

Firefox: download ‘m in de add-on-store. Klik hier.
Chrome: Google heeft de extensie nog niet in de store geplaatst, maar je kunt hem al wel handmatig installeren. Volg de instructies voor handmatige installatie hier.

En ben je geïnteresseerd in de code achter dit project? Check dan mijn GitHub-pagina.

P.S. Ik noem deze versie een pre-release, omdat ik hem nog niet officieel heb gelanceerd. Als ik tijd en zin heb, maak ik er nog een filmpje over en leg ik precies uit hoe ik de CoronaBlocker heb gemaakt.


Advertentie:
Share