Ongevraagde updates zijn ongevraagde problemen – column #2

Leestijd: 2 minuten

Stel je voor: je zit rustig op een bankje in de zon. Plotseling komt er een opdringerige ijsverkoper voor je staan. Hij geeft je een ijsje, zonder dat je daarom gevraagd hebt, en laat je maar liefst tien euro aftikken. Als hij weg is, proef je het ijsje. Het smaakt vreselijk.

Voel je je genaaid?

Tuurlijk.

Dit beschouwen wij als abnormaal en gelukkig gebeurt het ook niet… zou je denken, want in de wereld van de computerprogrammamakers is dit de normaalste zaak van de wereld.

De Huawei-ban, je hebt er vast wel van gehoord. Binnen een korte tijd mag Google geen software meer leveren aan Huawei. Gevolg: Huawei voert in een korte termijn extreem veel updates door.

Ik maakte het een paar dagen geleden mee. De update voor Android 9 op mijn smartphone. “Leuk”, dacht ik. “Weer een boel nieuwe functies en een hoger getalletje is altijd goed, toch?”

Android 9 op mijn smartphone

Die gedachte was snel verdwenen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de icoontjes: vreselijk! En om maar te zwijgen van de meldingen, die kan je in Android 9 niet meer goed uitklappen. Ik zie alleen nog “U hebt twee ongelezen berichten”, maar de inhoud is niet meer in de melding zichtbaar.

Is dit een probleem? Ja, dit is een groot probleem. Ik moet minstens twee keer zoveel tijd besteden aan het snel lezen van mijn nieuwste appjes. En vergeet het overzicht niet: dat ben ik kwijt.

Tot slot heb ik hier natuurlijk nooit om gevraagd. En die ijsverkoper is hem natuurlijk al lang gepeerd!

Uiteindelijk zijn de icoontjes gerepareerd, maar de meldingen tot op de dag van vandaag nog niet.

Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving. 


Advertentie:
Share