Hoe ver mag beveiliging gaan? – column #22

Leestijd: 2 minuten

Twee weken geleden kocht ik een nieuwe broek. Toen ik hem paste, ging er een scherpe steek door mijn been. Ik deed de broek uit en zag dit:

De security tag, je weet wel: dat witte ding, was losgeraakt en de scherpe punaise die erin zat, had geen moeite met het maken van een indrukwekkende snee. Dit voorval zette me aan het denken: hoe ver mag je gaan om iets te beveiligen?

Camera’s vind ik geen enkel probleem: ik heb er geen last van, en bovendien, ze doen niemand kwaad. Bij detectiepoortjes ligt het iets ingewikkelder: normaal gesproken heb ik daar ook geen last van, maar het komt regelmatig voor dat een caissière ‘vergeet’ de beveiliging eraf te halen of de techniek me simpelweg in de steek laat. Gevolg: het alarm gaat af en iedereen in de winkel kijkt me aan. Vet awkward.

Maar de witte security tag vind ik absoluut het ergste. Dat ding zit ALTIJD in de weg en klaarblijkelijk schieten de tags vrij makkelijk open. Nog een klein dingetje: de tag schijnt makkelijk verwijderbaar te zijn. Al met al zie ik nog geen voordelen… waarom gebruiken winkels dit middel massaal?

Antwoord: omdat er niets beters is. Er bestaat geen goedkope, robuuste manier om een kledingstuk te beveiligen. En dat terwijl we in de 21e eeuw leven. Beetje treurig, nietwaar? Ik heb het inmiddels geaccepteerd: voorlopig zitten we nog aan de security tag vast. Controleer dus, vóórdat je een broek past, of de tag goed vastzit!


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share