Gooi die goede voornemens in de prullenbak! – column #25

Leestijd: 2 minuten

Het is bijna 2020 en dat betekent dat de goede voornemens me weer om de oren vliegen. Stoppen met roken, minder snacken en meer naar de fitness: ik word er knettergek van en hier is waarom:

Ten eerste: het lukt toch nooit. Uit onderzoek is gebleken dat het mensen slechts in acht (!) procent van de gevallen lukt zich aan het goede voornemen te houden. Bovendien stoppen de meeste mensen na twaalf dagen al met het uitvoeren van hun nieuwe levensstijl. Lekker nuttig hoor…

Ten tweede: goede voornemens zijn niet reëel. Abrupt stoppen met sigaretten terwijl je een kettingroker bent? Maatje S passen terwijl je 140 kilo weegt? De meeste goede voornemens die ik hoor, slaan helemaal nergens op. Vaak beseffen de mensen die de voornemens maken dat ook, en daarom doen ze, als puntje bij paaltje komt, niet eens meer moeite.

Ten derde: reële voornemens zijn lame. Twee keer per week naar de sportschool is plaats van één klinkt een stuk reëler. Maar ja, dat is niet zo cool als veertig kilo afvallen. Gevolg? Je gaat voor de ‘veertig kilo’, stopt na twee weken ‘omdat het toch niet gaat lukken’ en hebt niets in je leven bereikt.

Eigenlijk hebben we die goede voornemens niet nodig. Wees gewoon jezelf en wees blij met wie je bent. Dat voorkomt teleurstellingen én zorgt voor betere gespreksstof dan: “Nee, mijn goede voornemen is ook mislukt.” Kortom: neem je dit jaar voor om geen goede voornemens te bedenken!


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share