Geniet eerst, fotografeer later – column #14

Leestijd: 2 minuten

Een foto is tegenwoordig snel gemaakt: mobieltje eruit, camera-app aan, mobieltje terug. Ik denk daarom dat het veilig is om te zeggen dat je, tijdens je laatste vakantie, één of meerdere foto’s hebt gemaakt. Is dat zo? Dan gaat deze column allicht over jou…

Ik was dit jaar op vakantie in IJsland. De toeristische attracties op IJsland zijn snel en makkelijk te vinden: je volgt gewoon je medetoeristen. Als ik aankwam bij een uitkijkpunt, waren het eerste wat ik zag, heel veel mensen. En bij heel veel mensen horen natuurlijk heel veel mobieltjes.

Een oude dame dringt voor me. iPhone in de linkerhand, goedkope compactcamera in de rechterhand. Het is weer zover. Een beetje onhandig fotografeert de vrouw alles wat er te zien is. Petjes, hekjes, watertjes, niets laat ze aan haar lens voorbijgaan.

Over haar schouder kijk ik, de zelfbenoemde fotografienerd mee. De foto’s zijn veelal onscherp, hebben een slechte compositie of zijn gewoon niet interessant. Als je een foto maakt, neem dan de tijd!

Twee minuten en iets meer dan honderd foto’s later doet de vrouw twee stappen naar achteren. Ze loopt vijf meter, trekt haar Chinese man uit een groepje mensen en vervolgt haar weg naar de auto. Ze heeft de prachtige waterval alleen gezien door een schermpje…

Dat vind ik treurig. En bovendien is de dame niet de enige. Nog driehonderd toeristen hebben dezelfde aanpak als de vrouw. Geniet toch van het uitzicht! Vertrouw je ogen! Kijk!

Ik vrees dat deze vrouw, en de vele anderen, pas thuis, achter de computer, zullen zien wat voor geweldige vakantie ze hebben meegemaakt.

Beste mensen: geniet eerst, fotografeer later.


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share