Fotolog Marker Wadden

Leestijd: 2 minuten
David, Pitti,, Stach en Jiri Redeker met parapluutjes
Het regende helaas flink tijdens ons bezoek

Een paar weken geleden bracht ik samen met mijn vader, moeder en broertje een bezoek aan de Marker Wadden. Een splinternieuw stukje Nederland, gelegen in het Markermeer. De Marker Wadden bestaan uit vijf eilanden, maar alleen het grootste ‘hoofdeiland’ is toegankelijk voor bezoekers.

Duinen, bergjes, helmgras, houten paaltjes
Uitzicht vanaf de haven

Zo ziet het landschap eruit. Heuvelachtig, zonder bomen, maar wel met verschillende grassoorten. Het schijnt een paradijs voor vogels te zijn, maar niet iedereen denkt er zo over. Waterbouwkundige Wil Lases schreef een maand geleden in Trouw: “Het project Marker Wadden is een pretpark voor biologen door biologen. Het gaat ze niet om de biodiversiteit; de natuur mag er niet zijn gang gaan.” En een beetje gelijk heeft Lases zeker. De enige gebouwen – op een paar Landalhuisjes na – zijn vogelkijkhutten. Bovendien worden op de Marker Wadden alle bomen weggehaald. Geen idee waarom, maar heel ‘natuurlijk’ is het niet.

Panorama op de Marker Wadden
Met de gids mee

De Marker Wadden zijn niet alleen een paradijs voor vogels en biologen, maar ook voor fotografen zoals ik. Er zijn prachtige landschappen die zich uitstekend lenen voor mooie panoramafoto’s. De foto hierboven is gemaakt tijdens een rondleiding over het eiland.

Panorama van natuur, water en gras
Panorama vanuit vogelkijkhut

En deze foto maakte ik vanuit een vogelkijkhut. Helaas geen vogeltje te zien, maar dat neemt niet weg dat het landschap een feestje is om naar te kijken.

Aan het einde van de dag verschenen donkere wolken aan de horizon. We vluchtten naar het informatiecentrum, waar we onder het genot van een warme chocolademelk terugblikten op deze prachtige dag in de natuur.

De Marker Wadden: zeker een aanrader!


Advertentie:
Share