Exotische interpunctie zorgt voor veel problemen – column #13

Leestijd: 2 minuten

Het gebruik van punten en komma’s wordt al vroeg aangeleerd. Leestekens zijn immers essentieel voor de leesbaarheid van een stuk tekst. Maar heb je ooit gehoord van een beletselteken, Duitse komma of gedachtestreepje? En hoe gebruik je die troep eigenlijk? Vandaag duik ik in de wereld van exotische interpunctie.

De drie voorbeelden van hierboven ken je misschien niet bij naam, maar ik weet zeker dat je ze dagelijks gebruikt. Zo is een beletselteken de benaming voor drie puntjes (…), de Duitse komma gewoon een schuin streepje (/) en het gedachtestreepje een liggend balkje (-).

Dat klikt allemaal heel makkelijk, maar ik heb geen idee wanneer je precies welk teken mag en kunt gebruiken. Weet jij bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een komma, puntkomma en dubbele punt? Ik absoluut niet en daarom gebruik ik ze meestal gewoon door elkaar.

Het wordt pas echt ingewikkeld als men heel lange zinnen gaat maken, met lekker veel bijzinnen en al die andere troep. Houd je tekst gewoon kort, dat bespaart gezeik met al die ingewikkelde interpunctie! Het maken van lange zinnen kan altijd nog, als je plotseling besluit neerlandicus te worden.

Volgens mij bestaan leestekens alleen om de schrijver en de lezer behoorlijk te verwarren. Zo staat er in mijn boek voor Nederlands alleen maar de minimale hoeveelheid informatie en zijn de artikelen op Wikipedia onbegrijpelijk. Stoppen met exotische interpunctie? Ik ben voor!


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share