Een column over mijn columns – column #17

Leestijd: 2 minuten

Wat hebben de speech van Greta Thunberg, een klimaatmars en mijn eigen columnreeks met elkaar gemeen? Ze worden allemaal vanuit een negatief standpunt geschreven of gesproken. Het lijkt wel of iedereen alleen nog maar kan schreeuwen en zeuren…

Waarom bekijken we het leven niet positiever. Waarom moet iedereen altijd ergens over klagen? Is het dan nooit goed?

Begrijp me niet verkeerd: klagen is geen slecht ding. Ik denk dat klagen de perfecte manier is om iets voor elkaar te krijgen. Maar klaag met mate, niemand vindt het per slot van rekening leuk om de hele dag met alles wat mis is, geconfronteerd te worden.

Omdat we allemaal zoveel klagen, vergeten we de prachtige wereld waarin we leven. We vergeten hoe goed we het hebben. We vergeten dat het eigenlijk best goed met ons gaat: we worden allemaal slimmer, leven langer en gaan allemaal meer verdienen. Maar we vinden het nooit goed genoeg. We zijn tegenwoordig nooit meer tevreden.

En dat moet veranderen! Het is slecht om je leven te verspillen aan negatieve gedachtes. Bekijk het leven eens positief: wat heb je wél en hoe kan je daar zo goed mogelijk gebruik van maken?

Tot slot: ik weet dat geklaag en negativiteit nooit uit onze samenleving zal verdwijnen, maar we kunnen het wel verminderen. Jij kan ook helpen! De volgende keer dat je iemand hoort klagen, vertel de klager dat hij eerst moet focussen op wat hij HEEFT, voordat hij doordramt wat hij WIL.

Overigens, ik blijf lekker klagen in mijn wekelijkse column. Volgende week heb ik weer een mooie, (negatieve), column voor je…


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share