De zoektocht naar het perfecte verjaardagsfilmpje (deel 2)

Leestijd: 2 minuten

Een week geleden schreef ik over mijn zoektocht naar het perfecte verjaardagsfilmpje. Het filmpje dat ik op mijn zestiende verjaardag maakte, was… euhhmmm… niet geweldig. Veel mensen zagen het bedrog toen ik op magische wijze een ballon in de lucht liet zweven. Dit jaar begin ik op tijd met de voorbereidingen, om een perfect verjaardagsfilmpje te kunnen presenteren.

Deze ‘bewegende videoplaat’ wil ik vandaag gaan maken. Na het kijken van een paar tutorials op YouTube kwam ik erachter dat het effect gemaakt kan worden met plugin in Adobe After Effects.

Ik startte met dit filmpje. De groene laag werkt als green screen en geeft me de mogelijkheid om achteraf een realistisch beeld op het stukje karton te projecten. De eerste poging om dit voor elkaar te krijgen, mislukte. De tweede ook. Pas na veel gevloek lukte het me om drie uur later het volgende resultaat te presenteren:

Merk op dat ik de laatste seconde, als ik het stukje karton laat vallen, niet in het eindresultaat heb opgenomen. Het blijkt namelijk dat niet het projecten van het beeld het moeilijkste is (dat kan zo’n beetje met een druk op de knop), maar het realistisch namaken van de beweging van het stukje karton.

Gifje met planar tracking in Adobe After Effects

Voor het namaken van de beweging, moet de beweging eerst heel precies gedefinieerd worden. Dat doe ik met planar tracking in Mocha AE.

Wauw. Dat zijn een hoop moeilijke woorden in een zin. Laat me even het een en ander uitleggen:

Planar tracking: ik stel een plane, een vlak, in een bepaald frame (=beeldje) van de video vast. Vervolgens laat ik de computer tijdens het afspelen van het filmpje het vlak heel goed in de gaten houden (=tracken). Het programma waarmee ik dat doe, traceert beweging in alle denkbare richtingen: omhoog, omlaag, naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts. Ook het kantelen en draaien van het stukje karton wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Hierdoor ontstaat een solve, een digitale versie, van de beweging.

Mocha AE: een onderdeeltje van het programma After Effects.

Dit klinkt allemaal lekker simpel: definieer een vlak, druk op ‘track’ en de computer doet de rest. In de praktijk werkte het helaas niet zo. De computer bleek niet heel goed te zijn in het tracken van complexe bewegingen zoals deze en ik moest dan ook regelmatig ingrijpen. Uiteindelijk is het resultaat niet perfect (kijk maar naar het blauwe vierkant, dat komt niet in ieder frame perfect overeen met de randen van het groene karton), maar ben ik er wel blij mee. En ik heb weer een hoop nieuwe technieken en trucjes geleerd!


Advertentie:
Share