Buienradars helpen je van de regen in de drup – column #18

Leestijd: 2 minuten

Het is slecht weer: ieder uur minstens drie buien, het waait en het is ijskoud. Terwijl het miezert, bedenk ik dat ik over één uur een belangrijke afspraak hebt. Ik wil écht niet drijfnat bij de afspraak aankomen en dus check ik een buienradar. De site vertelt me ‘dat het over vijftien minuten droog is’…

Maar vijftien minuten later regent het nog harder. Als ik nu niet wegga, kom ik te laat. Op de fiets vervloek ik de buienradar: “Waarom kan dat stomme ding nooit eens fatsoenlijk het weer voorspellen?”

Ik ben absoluut niet de enige met dit probleem. Volgens de zoekresultaten in Google vragen ten minste 111.000 mensen zich af ‘waarom de buienradar niet klopt’. Ik geef ze volkomen gelijk: als het bij mij regent, zegt de buienradar dat het droog is en andersom.

De grootste buienradar van Nederland, Buienradar.nl, geeft uitleg over de correctheid van de radar:

Ondanks de grote hoeveelheid jargon snap ik het artikel wel: ze geven toe dat hun voorspellingen niet altijd accuraat zijn. Best raar: dagelijks vertrouwen miljoenen mensen op buienradars, maar eigenlijk geven de radars zélf toe dat ze helemaal niet goed werken…

Ik snap dat niet iedere bui precies te voorspellen valt, maar de buienradars zitten er wel erg vaak naast. Misschien moeten we, in dit geval, de technologie aan de kant schuiven en vertrouwen op onze eigen ogen. Kijk de volgende keer dat je naar buiten moet omhoog in plaats van op je schermpje!


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share