Betaalde virusscanners moeten verboden worden – column #12

Leestijd: 2 minuten

Naast nieuwe computermodellen, schieten ook virussen als paddenstoelen uit de grond. Er ontstaan zoveel nieuwe versies dat traditionele virusscanners, Windows Defender bijvoorbeeld, steeds vaker problemen hebben met het identificeren en bestrijden van kwaadaardige programma’s. De oplossing? Iedereen stapt over op een ‘goede’, betaalde virusscanner. Is dat verstandig?

Moderne virussen en ransomware verspreiden zich ook via het lokale netwerk. Als jouw computer wordt vertrouwd door computers in jouw huis, kunnen die makkelijk worden geïnfecteerd met malware. De angst op verlies van je eigen data en dat van anderen is precies waar de betaalde virusscanners handig op inspelen. Ik neem als voorbeeld AVG Free, het antivirusprogramma dat mijn computer beschermt.

Als ik AVG open, zie ik meteen een beveiligingsoverzicht. Zoals je hieronder kunt zien, is mijn computer zelf redelijk beschermd. Op de betalingen, hackeraanvallen en privacy na dan, want daarvoor mag je een flink bedrag neertellen.

Virusscanners maken handig gebruik van de angst om data te verliezen

Ik krijg dus het gevoel dat mijn computer niet voldoende is beschermd. Help!! Snel maar even AVG Premium kopen dan?

Nee. Compleet onnodig. En hier is waarom:

Hackeraanvallen kunnen alleen plaatsvinden als een geïnfecteerd bestand op je computer is geplaatst. Geïnfecteerde bestanden worden tegengehouden door het web en e-mailschild, iets dat gratis al aanstaat.

Ditzelfde geldt voor privacy, of zoals AVG dat beschrijft: “Uzelf tegen pottenkijkers beschermen”. Hoe komen die pottenkijkers binnen? Juist, via een geïnfecteerd bestand!

Betalingen zijn een uitzondering, maar deze worden vaak beschermd door het betaalplatform, meestal iDeal of PayPal.

Tijd voor een oproepje aan de virusscanners:

Als betaalde virusscanners extra functionaliteit met zich meebrengen (wat ik zeer betwijfel), lever ze dan gratis aan de consument. (Online) veiligheid is belangrijker dan geldlust, toch?

En verwijder ook alsjeblieft deze klotemeldingen bij de volgende update…

Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share