Bestaat de douane alleen om burgers te pesten? – column #10

Leestijd: 2 minuten

Vorige week ging ik met het vliegtuig op reis. Vliegen is onlosmakelijk verbonden met de nummer één ergernis van ieder reizend mens: de douane. Het zal je ongetwijfeld niet verbazen als ik je vertel dat mijn bezoekje aan de douane een absolute nachtmerrie was…

Toen ik aan de beurt was, liep ik rustig naar de lopende band. Onderweg werd ik aangesproken door een douanebeambte: of ik ook mijn (berg)schoenen uit wilde doen. “Tuurlijk meneer”, antwoordde ik.

Aangekomen bij de bagageband, begon ik met het uitpakken van mijn koffertje. Volgens de vriendelijke, maar ook opdringerige beambte tegenover me, was het écht heel belangrijk dat ik mijn laptop in een apart bakje legde. Resultaat: halve koffer een zooitje.

Daarna zette ik mijn cameratas in een bakje. Ik haalde braaf mijn spiegelreflex uit de tas en plaatste deze in een apart bakje.

Douaneman: “Zitten er misschien ook lenzen in die tas?”
(een camera zonder lenzen, hmmm…)
Ik:  Ja meneer, er zitten ook lenzen in die tas (lichtelijk gefrustreerd).
Douaneman: (zo schijnheilig als de pest) Zou je die er ook nog even uit kunnen halen?
Ik: Is dat echt nodig (behoorlijk gefrustreerd)?
Douaneman: Ja meneer, wij doen ook alleen maar ons werk.

What’s next? Moet ik ook al mijn filters, schoonmaakdoekjes en opzetstukjes in een apart bakje leggen? Wat is dan de functie van een cameratas?

Toen ik klaar was, had ik maar liefst zeven (!) bakjes gevuld. Met twee stuks bagage vind ik dat toch best knap…

Nadat een vrouw geërgerd meldde dat ze me al drie keer had geroepen om door het poortje te lopen (nooit gehoord, ik was met haar stomme collega bezig) en er natuurlijk één bakje op de ‘potentieel gevaarlijke’ band terechtkwam, was ik er helemaal klaar mee.

Ik begin steeds meer te geloven dat de douane alleen maar bestaat om de burger te pesten. Zo hebben ze, volgens een goed beargumenteerd filmpje van Adam Ruins Everything, nog nooit een terroristische aanval gestopt.

Genoeg gezeik voor een mooie zaterdag. Volgende week ga ik weer door de douane. Ik ben benieuwd hoe mijn frustraties zullen zijn…


Stach Redeker is in het dagelijks leven student, lifehacker en blogger. Geïnspireerd door de lessen Nederlands en door een artikel van Schrijverspunt schrijft hij elke week een column over (super)kleine ergernissen in de samenleving.


Advertentie:
Share