Baarle: een bijzonder dorpje

Leestijd: 2 minuten

Eerder deze week ging ik met mijn broertje en ouders naar een klein dorpje dat lang op mijn bucketlist stond: Baarle. Op het eerste gezicht is Baarle een volkomen normaal dorp. Het is omringd door platteland, heeft een stadcentrum en is gewoon te vinden op iedere kaart. Maar, als je inzoomt op een kaart van Baarle, zie je een heel interessant verschijnsel:

Enclaves.

Stiekem is het dorp verdeeld over twee gemeentes: Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Baarle-Nassau is Nederlands grondgebied, terwijl inwoners van Baarle-Hertog een Belgisch paspoort hebben. En het is niet dat de grens ‘gewoon’ door het dorp loopt, nee, het wordt veel gekker. In Baarle bestaan 22 stukjes Belgisch grondgebied die worden ingesloten door delen van Nederland (dat zijn dus die zogeheten enclaves). De Belgische enclaves sluiten op hun beurt ook Nederlandse enclaves in: zeven om precies te zijn. Duizelt het je al? Onthoud dan maar dat Baarle gewoon vet veel grenzen telt.

Huis met twee huisnummers in Baarle

En dat levert hilarische situaties op. Bijvoorbeeld dit huis met twee huisnummers.

Overigens is dit huis een uitzondering. In Baarle geldt de voordeurregel: daar waar je voordeur staat, woon je. Er zijn inwoners die hun voordeur hebben verplaatst, omdat ze per se in het andere land wilden wonen.

Tot slot is het ook nog interessant om te vermelden dat overal in Baarle dit soort kruizen te vinden zijn:

Grenskruizen in Baarle

Die kruizen geven aan waar de grens ligt.

Voor de mensen die zich nu afvragen wat er in Baarle te doen is, heb ik een kort en krachtig antwoord: vrij weinig. Wij hebben vier Geocaches gezocht en een rondje van vijf kilometer door het centrum gelopen. Meer is er echt niet. Maar het gevoel dat ik die dag meer dan honderd keer over een landsgrens ben gestapt, is de trip zeker weten waard. Het is een iconisch dorpje. Een perfect voorbeeld van hoe twee landen vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan. Ik vind eigenlijk dat iedereen het een keer gezien zou moeten hebben.


Advertentie:
Share