After Effects hielp me om 750 mensen voor de gek te houden

Leestijd: 2 minuten

Vorige week schreef ik over mijn probeersels in After Effects. Het filmpje dat ik toen maakte, first the man, then the birds, is vrij ongeloofwaardig. Aliens bestaan niet, klaar uit.

Dus was het tijd voor iets realistisch.

Iets wat in theorie echt zou kunnen gebeuren.

Een bizarre lifehack bijvoorbeeld.

Het kostte me niet veel tijd om te bedenken wat ik wilde: iets met bliksem. Bliksem, ook wel plasma genoemd, is een fascinerend verschijnsel (en trekt dus flink veel aandacht). Bovendien denk ik dat bliksem met de computer vrij makkelijk na te maken is.

Ik heb al eerder (2018) een filmpje gemaakt over statische elektriciteit. Het enige dat ik toen bereikte, was een klein schokje. Deze keer moest het natuurlijk veel groter aangepakt worden.

Geïnspireerd door Australian Lightning DOUBLE DEBUNK van Captain Disillusion en Advanced Electric FX van Video Copilot creëerde ik het onderstaande eindresultaat.

Noot voor de kijker: op Instagram kun je alleen filmpjes van maximaal één minuut uploaden. Daarom bestaat het filmpje uit twee delen. De eerste minuut is ‘uitleg’ van dit zéér natuurkundige fenomeen en het tweede filmpje is de bliksem zelf. Het filmpje hieronder is deel I, je kunt op het pijltje in het filmpje drukken om deel II te bekijken.

View this post on Instagram

Verveling? Met deze toffe lifehack verleden tijd!

A post shared by Stach Redeker (@lifehacker_stach) on

150 likes en 120 deelacties. Mijn bericht bereikte in 3 dagen tijd iets meer dan 750 mensen. Ik ben een tevreden man.

Voor de wetenschappers onder ons: de uitleg die ik geef, klopt redelijk en bouwt op bestaande natuurkundige principes. Er zijn een paar punten die dit experiment onmogelijk maken, om enkele dingen te noemen:

  • De batterijen waren kapot;
  • De batterijen waren niet onderling verbonden;
  • De draden waren niet met de batterijen verbonden;
  • De weg die de bliksem aflegt, is niet de weg met de minste elektrische weerstand (dat is door mijn lichaam);
  • Batterijen ontladen niet als je er een aansteker tegenaan houdt;
  • De aansteker was leeg;
  • De bliksem heeft twee verschillende kleuren.

Overigens is het effect (zoals ik al voorspelde) echt heel makkelijk te maken: men neme footage van een bliksemschicht, passe de grootte naar wens aan, keyframe de bliksem ten opzichte van het punt waaruit de twee draden elkaar raken en zorge tot slot voor een geloofwaardige reflectie van de bliksem op het aluminiumfolie. Het keyframen was niet veel werk, want de bliksem is steeds 5 frames te zien. In totaal heb ik dus handmatig 3*5=15 verschillende locaties van de bliksemschicht gekozen.


Advertentie:
Share